Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ръководството на БДЖ отхвърли обвиненията в злоупотреби

Владимир Владимиров
Фото: БГНЕС

Настоящото ръководство на  БДЖ  отхвърли обвиненията за финансови злоупотреби в дружеството.  Вчера транспортният министър Ивайло Московски потвърди, че изпълнителният директор на БДЖ  Владимир Владимиров и председателят на Съвета на директорите на холдинга Велик Занчев са разпитвани от прокуратурата за сключени неизгодни договори, които са ощетили железницата с десетки милиони левове. 

Повод за обяснението от страна на ръководството на БДЖ е вътрешен одит, изготвен от Министерството на транспорта за периода 2010-2013 година, според който ръководството е сключило неизгодни договори. Докладът е изпратен до прокуратурата през август миналата година от тогавашния служебен министър на транспорта Николина Ангелкова

Позицията на сегашното ръководство, което и тогава е било част от управленския екип на БДЖ е, че това "категорично не е вярно. Чрез сключените по този начин договори на Холдинг БДЖ са спестени близо 17 милиона лева".

Владимир Владимиров и Велик Занчев не са участвали в подготовката и подписването на нито една от визираните процедури в одитния доклад. В този период Владимиров е бил в неоперативното ръководство, тоест председател на Съвета на директорите на дружеството. Той не е имал права да представлява и ръководи дружеството, в това число и да сключва договори за възлагане на обществени поръчки. 

През същия период другият разпитван от прокуратурата Велик Занчев е заемал длъжността директор на дирекция "Корпоративни дейности" в холдинга. Според неговите трудови функции също не може да възлага обществени поръчки. 

"Хоризонт" потърси за коментар разпитваните от прокуратурата ръководители на БДЖ, но не бе получен отговор..



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!