Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

До седмица може да бъде променен Законът за банковата несъстоятелност заради КТБ

| обновлено 13.03.15 15:19
Фото: БГНЕС

Парламентът още в сряда ще може да приеме промени в Закона за банковата несъстоятелност заради КТБ. Това стана факт, след като депутатите съкратиха до понеделник срока за внасяне на предлoжения между първо и второ четене

Вчера в министерството на финансите се проведоха консултации с представители на всички парламентарни групи по исканите от премиера Бойко Борисов законови промени, за да се предотврати разграбването на КТБ. Парламентарно представените партии се обединиха около назначаването на двама синдици в КТБ.  Причина за промените стана фактът, че СГС отхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете за назначаване на временен синдик в банката, тъй като според сегашния Закон за банковата несъстоятелност такава мярка не се допуска в тази фаза на производството.

Премиерът Бойко Борисов отрече да е оказвал натиск върху съда  с искането да се назначат синдици в КТБ. По думите на Борисов, Михаил Миков е настоял, че това е възможно да се направи и по сега действащия закон:

По закон квесторите наблюдават, разрешават, вървят на ръба на закона. Аз мисля, че ще ги провериме много основно, а след време те се назначават от БНБ, а синдикът е този, който брани имуществото да не се открадне. Само че вече месеци наред поради, пак казвам те са законни, процедури, дело след дело, жалба след жалба, времето минава, ние не можем по сега действащите закони да назначим синдици и заводите един по един си отиват. Тъй като държавата, в лицето на своя фонд, е най-големият кредитор всъщност на тази банка, а се оказва, че вместо първо той да вземе парите правят през някакви цесийки, които забранихме, но квесторите разрешават. Ето това  се надявам в следващите няколко дни политическата класа да спаси този грабеж.

Временните синдици в КТБ ще могат да развалят сделки от датата на отнемане на лиценз на банката. Около това законодателно предложение се обединиха депутати от всички парламентарни сили на среща във финансовото министерство. Все още не е ясно дали ще имат правомощия и върху сделките, сключени между 20 юни, когато банката бе поставена под специален надзор и 9 ноември, когато бе отнет лицензът й. Временните синдици ще докладват ежеседмично на финансовия министър. Окончателните текстове ще бъдат внесени в понеделник в деловодството на парламента. 

Депутатите удължиха и срока на временната комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове до 30-и април.

Да се създаде европейска централна платформа, чрез която да се предава информация от търговските регистри на всяка държава-членка на ЕС до компетентните регистри на друга държава-членка. Това предвиждат промените в Закона за търговския регистър, които бяха приети окончателно от депутатите. В мотивите на правителството, което е вносител на измененията, се казва, че така ще се улесни сътрудничеството между търговците, ще се намалят бариерите пред трансграничната търговия и ще се намали административната тежест, особено за малките и средните предприятия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!