Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Отношенията между Германия и Гърция се влошават след серия нападки от гръцки министри

Фото: ЕПА/БГНЕС

Отношенията между Гърция и Германия се влошиха още повече, след като късно вчера по германската обществена телевизия бе излъчен видеоклип от реч на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, в който той показва среден пръст на Германия. Варуфакис се включи на живо в предаването и заяви, че клипът е монтаж.

Това не може да продължава повече така. Честно казано, достатъчно е!

Думите са на германския вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел. Той ги отправи днес по повод на последните изяви на гръцки министри по адрес на Германия и призова разговорите да приемат отново нормален тон.

Това е минималното, което може да се очаква, нали? Личните атаки на гръцки министри срещу Германия и германските управляващи трябва да спрат, заяви Габриел в интервю за вестник "Билд".

Интервюто съвпада с последния голям скандал между Германия и Гърция. Късно снощи в предаване на германската обществена телевизия ARD бе излъчен видеоклип от реч на Варуфакис, държана през 2013-а година. В нея сегашният министър на финансите заявява, че Германия сама трябва да види как да си върне парите от кредити, отпуснати на Гърция и показва среден пръст. Самият Варуфакис бе включен в предаването и той отрече да се е държал по този начин. Според него видеото е манипулирано. Това обаче бе отречено от оператора, който го е заснел.

"Аферата със средния пръст" е само продължение на серия от нападки срещу Германия от страна на гръцки министри. През уикенда военният министър на Гърция Панос Каменос заплаши Германия, че ако не отпусне още кредити на Атина, ще я наводни с бежанци от Близкия Изток.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!