Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Нови свлачища се активизираха в Родопите

| обновлено 17.03.15 10:19
Фото: БГНЕС

През огромното свлачище край Югово, което прекъсна движението по пътя Смолян – Асеновград, е бил направен коридор, за да преминат четири автобуса с 200 гости от Холандия. Тяхната визита съвпадна с началото на провеждащия се в курорта елитен кръг от световния сноуборд тур, който фокусира вниманието на спортните медии от Европа към родопския курорт, допълва изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков:

През последните няколко седмици Пампорово беше бомбардирано от природни бедствия. То не бяха поройни дъждове, то не бяха обилни снеговалежи, които блокираха целия регион, спиране на ток, и какво ли още не. Все неща, от които лъвски се съвземахме в рамките на 48-72 часа, за да дойде поредният катаклизъм, въпросното голямо свлачище. При всички положения бедствията се отразяват. Хората се отказват от пътувания, някои си тръгват по-рано, други въобще отказват да дойдат. Безспорно се отразява. Ние се справяме. Ние набираме скорост и за пореден път се случва нещо, каза директорът на "Пампорово" АД Мариян Беляков.

Тази нощ се активираха още две свлачища в Родопите. Свлачище от около 80 кубически метра земна маса се активизира на изхода на смолянския квартал "Устово" по посока Мадан. Няма пострадали хора. Екипи продължават разчистването на свлачището. Движението се осъществява в едната лента, информираха от Областното пътно управление. Движението по пътя Рудозем – Средногорци също е затруднено заради свличане на земна маса.

По-рано "Хоризонт" съобщи, че и днес остава затворен основният път Асеновград – Смолян. Продължава разчистването на тоновете скали, които се срутиха на пътя в района на Юговското ханче. Движението се пренасочва през Девин – Кричим.

Отмениха бедственото положение в община Баните, съобщи кметът Райчо ДанаиловНощта премина в работа по отваряне на пътища за Сливка, Две тополи, за Рибен дол и за Кръстатица. Мисля, че днес до обяд ще се справим с всички населени места. Електрозахранване имаме и за Гълъбово, остана сега в момента за Малка Арда и в последствие работим за Рибен дол и за Две тополи, така че, считано от днес, бедственото положение в община Баните е отменено.

Междувременно от пътната агенция съобщиха, че заради снегопочистване от 10 до 12 часа днес движението в района на прохода Шипка ще е в едната лента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!