Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Пилотите на "Луфтханза" стачкуват, отменени са 750 полета

| обновлено 18.03.15 12:18
Фото: ЕПА/БГНЕС
Германският синдикат на пилотите призова пилотите на "Луфтханза" да не изпълняват полети на дълги разстояния и товарни курсове и в четвъртък, след предвидения за днес ден на стачни действия, предаде Франс прес.

Заради стачката на пилотите на "Луфтханза" вече са отменени 750 полета днес от общо 1400 предвидени. Очаква се да бъдат засегнати 80 000 пътници.

Пилотите няма да работят от 01.00 часа сутринта до 23.59 часа тази вечер. Повечето европейски дестинации са засегнати, в това число и всички полети на "Луфтханза" от Франкфурт и Мюнхен до България. От летище София съобщиха, че 10 полета на авиокомпанията няма да се състоят.

Синдикатът се бори от месеци да принуди германския авиопревозвач да запази схемата си за ранно пенсиониране. Тя позволява на пилотите да излизат в пенсия на 55 години и да продължат да получават 60% от заплатата си, докато не започне изплащането на държавната пенсия. Спорът трае вече повече от 12 месеца, като летците заплашиха, че ще стачкуват, ако трябва още много години, но няма да отстъпят.

Пилотите на компанията се притесняват и от желанието на "Луфтханза" да се развива в нискотарифните превози, където е изправена пред силна конкуренция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!