Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Сблъсъци във Франкфурт при откриване на новата сграда на ЕЦБ

| обновлено 18.03.15 17:35
Фото: ЕПА/БГНЕС

Десетки ранени и няколкостотин арестувани има до този момент при размириците във Франкфурт, които избухнаха тази сутрин. Близо 10 000 души, симпатизанти на движението "Блокюпай", се стекоха в града, за да протестират срещу откриването на нова сграда на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Над 80 полицаи са ранени, а близо 500 души са арестувани. Полицаите са ранени от хвърлени камъни. Няколко техни автомобила са опожарени.

Размириците започнаха още през нощта. Първоначално в града беше свикана мирна демонстрация срещу политиката на икономии и обедняването на средната класа.

Неочаквано и за самите организатори обаче на поканата откликнаха близо 10 хиляди души, членове и привърженици на антикапиталистическото движение “Блокюпай”, което обединява 90 организации с крайно лява ориентация. Те се обявяват и срещу налаганата в Европа политика на "затягане на коланите".

Конкретният повод за размирици е откриването на новата централа на ЕЦБ – две 185-метрови кули с луксозно обзавеждане.

Протестиращите нападнаха самите кули на ЕЦБ, но полицията ги спря..Атакувани са и пожарни коли, което принуди властите да призоват дори и в туитър да оставят огнеборците да си вършат работата.

Атмосферата е крайно агресивна. Предвиждахме, че ще има сблъсъци, силите на реда са в готовност да действат, но че ще стигне до такива изстъпления, не сме очаквали, заяви полицейската говорителка Клаудия Рогалски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!