Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Борис Христов: завръщане в „Ковънт гардън”

Фото: предоставена от Кралска опера – Лондон

На скромна церемония в Кралската опера в Лондон българският посланик в британската столица Константин Димитров връчи юбилеен златен медал на Министерство на културата на България. Получи го изпълнителният директор на операта.

На пръв поглед делово и протоколно, събитието всъщност е знаково. Защото медалът носи името на великия български бас Борис Христов (1914-1993). А на срещата, освен посланик Димитров и шефа на „Ковънт гардън” Алекс Биърд, присъства и друг посланик: на българската музикална култура в Лондон и по света, концертмайсторът на оркестъра на Кралската опера Васко Василев.


От ляво на дясно: Алекс Биърд, Васко Василев, Константин Димитров.Златният медал „Борис Христов” се връчва за принос в популяризирането на българската култура и за участие в световното отбелязване на 100 години от рождението на прочутия български оперен певец през 2014 г. Ето какво сподели Алекс Биърд:

За голямо наше удоволствие се обърнаха към нас да окажем съдействие при заснемането на документален филм, посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Заведохме снимачния екип в нашия център в Дувър, където съхраняваме исторически оперни костюми, показахме някои от тях, които е носил певецът в емблематични роли като Борис Годунов, Крал Филип II, Симон Боканегра и др., и разговаряхме за голямата обич, с която публиката на „Ковънт гардън” обсипваше Борис Христов.

Сигурно усещането да се докоснеш до един от костюмите на харизматичния певец е неповторимо, както личи от биографичния филм за него "Писмо от Тоскана". В началото на 40-те години на миналия век феноменалният бас заминава да учи пеене в Италия и задълго не се завръща в родината. Поради мълчаливия му антагонизъм с комунистическия режим му е отказана честта да пее на сцената на Софийската опера при редките му завръщания в България. Затова пък към „Ковънт гардън” Борис Христов има особена слабост. Там неговият дебют е през 1949 г. в ролята на Борис Годунов в едноименната опера на Модест Мусоргски, която талантливият българин изпълнява на руски език в разрез с дотогавашната традиция.

Каква е символиката на златния медал с името на Борис Христов за Кралската опера в Лондон?

Това е огромна чест, – продължава директорът на институцията Алекс Биърд. – Той беше една от най-големите звезди в света на операта през втората половина на XX в. Гастролираше на сцената на „Ковънт гардън” в продължение на повече от 30 години. Ето защо отбелязването на връзката на великия певец с „Ковънт гардън” е наистина голяма чест за нас.

Всъщност, българската връзка в Кралската опера в Лондон продължава до ден днешен.

България е страна, която винаги е раждала големи музикални таланти – казва Алекс Биърд. – Нашият концертмайстор Васко Василев е българин и навремето, преди около 20 години, когато постъпи при нас, беше най-младият концертмайстор в историята на Кралската опера с неговите 23 години. И днес много оперни звезди от България гастролират на нашата сцена. През месец май с удоволствие посрещаме Соня Йончева, която ще пее в ролята на Виолета от „Травиата” на Джузепе Верди. Виждаме, че българските музиканти продължават да се изявяват в най-престижните оперни театри по света, включително и в „Ковънт гардън”.

Снимките са предоставени от Кралска опера – Лондон





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!