Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Няма оцелели при катастрофата на германски самолет в Южна Франция

Жертвите са 150 - 67 от тях са германски граждани и 45 - с испанско звучащи имена


Германски пътнически самолет се е разбил в Южна Франция. Ербъс А320 на нискотарифната авиокомпания Germanwings, собственост на "Луфтханза", е пътувал от Барселона за Дюселдорф. По последни данни на борда са били общо 144 души, сред които и 6 души екипаж.  67 от тях са били германски граждани.  В самолета са пътували и 16 германски ученици от един клас, заедно с двама учители, както и 2 бебета.  Все още няма информация за самоличността и националността на жертвите.

Никаква хипотеза за катастрофата не е изключена, заяви следобед френският премиер Манюел Валс пред Националното събрание, което почете паметта на пътниците и екипажа.

Това, че няма оцелели потвърди и жандармерията след огледите с хеликоптер на мястото на инцидента. Изключително трудно върви работата на екипите, които се опитват да достигнат алпийската местност на близо 3 000 метра височина, непроходима за превозни средства. Следобед времето в околността се  влоши, а през нощта операцията ще бъде прекратена. Сред екипите има десетина съдебни медици за индентификация на жертвите. Целият район е отцепен. Прокуратурата на най-близкия областен град Марсилия откри следствие във връзка с катастрофата. При въздушния оглед на мястото са забелязани десетина по-големи отломки от машината, която е загубила височина за около 8 минути преди да се разбие. Причината остава неизвестна.

Намерена е една от черните кутии на катастрофиралия във френските Алпи самолет на компания "Джърмануингс". Това обяви френският външен министър Бернар Казньов и уточни, че черната кутия ще бъде проучена незабавно, за да позволи бързо разследване на инцидента.

За причините за катастрофата също не се знае почти нищо. Сред пътниците е имало и две бебета, обявиха от авиокомпанията. Изпълнителният директор на Germanwings  Оливер Вагнер заяви, че самолетът е започнал да се спуска минута, след като достигнал необходимата за полета височина. Пилотът е имал над 10-годишен опит и 6 000 летателни часа:
 
Трябва да проведем подходящо разследване с всички експерти, за да установим какво се е объркало. В момента, в който разберем, разбира се, че ще вземем мерки незабавно, за да предотвратим подобни инциденти, каза Вагнер.

Към момента няма официални данни за български граждани, които да са пътували със самолета, съобщиха за "Хоризонт" от пресцентъра на МВнР. Ситуационният център на Министерството следи ситуацията.

Френският президент Франсоа Оланд заяви:

Условията на инцидента, които все още не са изяснени, ни навеждат на мисълта, че няма оцелели. Първо искам да изкажа на семействата на засегнатите в тази трагедия, която стана във Франция, нашата солидарност. Все още не знаем самоличността на жертвите. Вероятно сред тях да има много германци. Това е нова въздушна трагедия. Ще се опитаме да установим причините за катастрофата. Ще осигурим подкрепа на испанските и германските власти, както и на близките на жертвите.

Няма никакви оцелели от катастрофата на Ербъс А320, заяви френският държавен секретар по транспорта Ален Видали, който се отправи с правителствен самолет и още няколко министри към мястото на инцидента.  

Времето над Алпите е било спокойно, но експерти не отхвърлят вероятността метеорологични условия да са причина за инцидента. Авиодиспечерите са подали сигнал за нередност в 10:47 часа местно време, след като са загубили контакт със самолета, но по-късно тази информация беше опровергана. Машината се е намирала на височина 1800 метра, при обичайна височина за полетите от около 10 000 метра. Преди да се разбие в планината, самолетът е загубил 7000 метра височина. Очевидци са видели гъст дим да се издига от планинската местност около 11:15 часа.

Отломките не са много разпръснати и засега изглежда, че причината за катастрофата не е експлозия. Те са разпилени в радиус от 2 км от мястото, на което е паднала машината. 

Френското правителство е открило кризисен щаб и трите засегнати държави - Испания, Франция и Германия, вече координират всички последващи операции. Правителството организира и кризисна среща във връзка с катастрофата.

Самолетът е бил в експлоатация от 24 години. Това е първата катастрофа на пътнически самолет във Франция от 15 години насам и най-големият инцидент в историята на "Луфтханза".  Това е черен ден на Луфтханза, заявиха от ръководството.  Луфтханза и Germanwings, промениха цветовете на официалното си лого в социалните мрежи в сиво и черно заради трагедията.  И преди е имало инциденти със самолети от типа Еърбъс 320, макар че са най-използваните машини в европейското въздушно пространство. Според германското списание "Шпигел", инцидент е имало в пътнически самолет наскоро. Компютърът на машината е отказал, но пилотът е успял да се намеси навреме и да спасил пътниците от подобен инцидент. На мястото на катастрофата замина външният министър Франк Валтер Щанмайер, а утре там пристига и германският канцлер Ангела Меркел, която ще бъде придружена от премиера на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ханелоре Крафт. Предполага се, че голямата част от германските жертви са именно от тази провинция.

Меркел произнесе специално изявление, в което изрази съболезнованията си към близките на загиналите. Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер  обяви, че страната е създала кризисен щаб и е отворила гореща телефонна линия за близките на жертвите.

Роднини на загиналите се събират на летището в Дюселдорф. Там те получават помощ от психолози. Предвидени са и помещения, в които да останат в първите часове след трагедията.  Инцидентът предизвика шок в Германия, защото маршрутът на самолета е популярен и по него често се лети. Самолетите Ербъс А320 са най-употребяваните в Европа за средни отсечки, а Germanwings има над 1000 такива самолета. Смята се, че катастрофиралият самолет е бил на автоматично компютърно управление. Дали компютърът е имал срив обаче, е рано да се каже.

Испанският крал Фелипе VI съкрати визитата си във Франция заради трагедията.  Премиерът на страната Мариано Рахой заяви, че е шокиран от катастрофата, а вицепремиерът Сорая  де Сантамария обясни, че на борда на самолета е имало 45 души с испанско-звучащи имена. Не е ясно колко от тях са граждани на Испания.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователни писма до краля на Испания Фелипе VI и до германския президент Йоахим Гаук по повод самолетната катастрофа. Дълбоко съчувстваме за тази тежка загуба, се казва в съболезнователните писма на държавния глава. 

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева изразяват своите искрени съболезнования към семействата на загиналите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея