Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

LIC-33 купува за 1 евро 43% от БТК

Инвеститорите гарантират изплащането на 900 милиона евро дългове към банки

Мажоритарният дял от активите на БТК е придобит от групата LIC -33 само за едно евро. Става дума за 43-те процента, притежавани досега от банкера Цветан Василев. Това обяви Пиер Луврие, който заяви, че е единственият от шестимата съдружници, инвестирал досега средства. Групата се появи днес за първи път публично, след като обяви, че купува оператора "Виваком" и още 5 дружества. В нея участват още петима съдружници, които Луврие нарече "свои съмишленици и консултанти". Той подчерта, че те действат като самостоятелно дружество и няма споразумение за обратно изкупуване. Луврие подчерта, че единственият акционер в групата LCI - 33 е той.

Цената на закупуване е едно евро. Ние сме партньори, работим заедно, но нямаме съвместни бизнеси. Нашата цел е да платим 900 милиона евро, които са на българските данъкоплатци. После ще преструктурираме затруднените дружества. Механизмът на финансиране е простичък - ще направим анализ на дълга, нашите адвокати ще се срещнат със синдика на КТБ, ще установим точната сума и оттам нататък ще работим по законов път с международни банки и финансови институции.

Инвеститорите заявиха, че гарантират изплащането на 900 милиона евро дългове към банки, между които и КТБ. Групата LCI - 33 обяви, че иска за дълго да остане в България и да инвестира още в националното управление "Радио и телевизионни системи", във военния завод "Дунарит" и в First Digital, GARB и AvioNams, където ще станат собственици на 100% от активите.


От пресцентъра на правителството съобщиха, че кабинетът "наблюдава с подчертано внимание" всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с КТБ и Цветан Василев. Правителството призовава инвеститорите от групата LIC-33 да предоставят официална информация за произхода на парите, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица на територията на Република България. Едва след това държавните представители ще влязат в контакт с тях, пише още в съобщението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!