Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел: Изпитваме тъга и мислим за близките и приятелите на жертвите

Фото: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел отмени всички свои ангажименти, след като научи за катастрофата на самолет на германската авиокомпания "Джърмануингс". Минути преди 16 ч. тя даде специално изявление, в което изказа съболезнованията си на близките на загиналите.

Сред тях има много наши сънародници, потвърди канцлерът. Тя съобщи, че през изминалите часове е телефонирала на френския президент Фрнасоа Оланд и с испанския си колега Рахой. Тримата са договорили помощ и подкрепа за близките на жертвите,  както и сътрудничество за разследването за причината за катастрофата.

Меркел изрази дълбоката си тъга от случилото се и обеща пълна подкрепа на близките на всички жертви:

Това е  час, в който ние в Германия изпитваме тъга и мислим за техните близки и техните приятели, каза Меркел, която бе видимо разстроена. Канцлерът обяви, че  заедно с нея във вторник за Франция заминава и премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Там вече трябва да e външният министър Франк-Валтер Щанмайер. Преди минути изявление даде и шефа на Луфтханза Карстен Шпор. Той посочи, че  това е най-голямата катастрофа в историята на германския авиопревозвач и тепърва ще се търсят причините за нея. Спекулациите в Германия до този момент все още се въртят около евентуален компютърен дефект, но не са потвърдени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!