Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

От есента работещите в топлофикациите в Сливен, Русе и Перник могат да останат без работа

Фото: БГНЕС

От есента Сливен, Русе и Перник могат да останат без парно, а работещите в трите местни топлофикации - без работа. За това предупредиха синдикатите и шефовете на отоплителните дружества след среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Поводът за нея са промените в Закона за енергетиката, според които от 6 март Националната електрическа компания ще изкупува само високоефективната електроенергия, произвеждана от топлофикациите и то в рамките на квоти, определени от енергийния регулатор.

Синдикатите и директорите на трите топлофикации, са поискали от министър Петкова отлагане с една-две години, на измененията в закона за енергетиката, за да може дружествата да се адаптират към тях, без да се затруднява работата им. Теменужка Петкова съобщи, че до седмица-две, енергийният регулатор ще изработи временни правила за търговия с енергия, за да може трите топлофикации да продават своята електроенергия на свободния пазар до 1 юли, когато Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи нови квоти за изкупуване на високоефективна енергия от топлофикациите. Петкова уточни, че за промените в закона за енергетиката се знае отдавна.

Все още колегите не са достатъчно готови, обясни министърът.

Синдикатите заплашиха със стачки.

Ние не можем да се съгласим цялата цена за стабилизирането на НЕК да платят хората на наемния труд, посочи Валентин Никифоров от КНСБ.

Денко Ройдев от "Подкрепа" обясни какви са възможните последици от промените в закона за енергетиката, които ограничават изкупуването на електроенергия от топлофикациите.

Те естествено ще фалират. По линията ще фалират и миньорите. Има хора, които нямат алтернатива за друго отопление. Представяте ли си всички да минат на твърди горива, попита Ройдев.

Около 65 хиляди души са абонати на топлофикациите в Сливен, Перник и Русе. Работниците в трите дружества са към 3500.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!