Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

На 19-ия ден след снежниото бедствие в Смолянска област 8 селища все още са на агрегати

Фото: Радостина Чернокова
След снежното бедствие в Смолянска област все още осем селища в региона на Смолян, Рудозем и Баните се захранват с агрегати.


На 19-ия ден след виелиците, все още има райони, които са на агрегат. Това са Боево, Две тополи, Гарабина, Кременик, Киселчово, Ючура и махалите Бърдо и Върбови къшлии, каза на пресконференция Костадин Величков, член на управителния съвет на директорите в EVN:

В момента работят, нашите екипи продължават и ще работят, докато възстановим мрежата. В района на Две тополи все още няма път, но работим с ратрак. Въпросът е, че и ратракът не може да върви върху падналите дървета и повечето на снегоходки, на ръка. Хората няма да ги оставим без електрозахранване! Като срокове – надяваме се, до края на тази седмица да електрозахраним всички места от електромрежата, ако нещо пак не се случи с времето и допълнителни аварии не възникнат. Смятаме да приключим в петък.

Има над 700 счупени, над 500 усукани или наклонени стълбове. Скъсаните електропроводи са над 240 км. Подменената апаратура е над 7000 броя, сочи справката на EVN. Каква е равносметката, коментира Величков:

На нас ще ни струва около 9 млн. лева. Тези щети няма да се отразят на сметките, защото мрежата е застрахована.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!