Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Депутатите избраха Цветан Цветков за председател на Сметната палата

| обновлено 26.03.15 13:42
Цветан Цветков
Фото: ЕПА/БГНЕС

За нов председател на Сметната палата беше избран Цветан Цветков. Той получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и Българския демократичен център. Част от депутатите от БСП се въздържаха, а "Атака" не участва в гласуването.

Цветан Цветков остана единствената кандидатура, след като Патриотичният фронт оттегли Горица Грънчарова-Кожарева. Горица Грънчарова-Кожарева в момента е член на Сметната палата. Тя беше избрана за поста в средата на миналата година. Кожарева е била член на одитната институция в периода 2005-2011 година. По-рано от "Атака" определиха решението на патриотите като договорен мач.

Изборът на Цветков пък от "Атака" и БСП определиха като политическа сделка. Цветан Цветков беше заместник-председател на одитната институция от 2011 година до миналата година, когато ръководството на палатата беше сменено с приемането на нов закон от тогавашното парламентарно мнозинство.

Пред Народното събрание Цветков увери: Ще положим всички усилия, за да може Сметната палата да бъде една независима и безпристрастна върховна одитна институция, която работи и допринася за доброто управление на публичните финанси, а не се използва като репресивна машина със санкционна насоченост. Аз напълно съзнавам, че това не може да се постигне, ако няма един силен екип от заместник-председатели и членове. Затова ви уверявам, че ще проведем необходимите дебати, за да може да се избере подходящ състав, който да гарантира сигурност, стабилност, приемственост в работата на Сметната палата.

Изборът на ново ръководство на Сметната палата започна след приемането на нов закон за одитната институция. Според него тя ще се ръководи от пет, а не от девет души, както в момента. Председателят трябва да предложи на депутатите двама заместници. Освен това ще трябва да внесе и номинациите за членове на ръководството на Сметната палата, излъчени от Института на дипломираните експерт-счетоводители и Института на вътрешните одитори в България.

Цветан Цветков беше заместник-председател на Сметната палата от 2011 г. до миналата година (по времето, когато председател беше Валери Димитров), когато ръководството ѝ беше сменено с приемането на нов закон.

Новият председател на одитната институция е завършил Университета по национално и световно стопанство, магистър по "Счетоводна отчетност". Работил е в "Държавен финансов контрол" към Министерство на финансите, а впоследствие и в неговия приемник – Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. Бил е началник на отдел "Вътрешен финансово-ревизионен контрол" в Министерството на външните работи.

Ръководил е преговорите по хармонизиране на националното законодателство с европейските регулации в областта на финансовия контрол. Бил е съветник на министъра на финансите в правителството на Симеон Сакскобурготски – Милен Велчев в периода 2002-2003 г. Работил е в Сметната палата и преди да стане зам.-председател, като е оглавява звеното за вътрешен одит.

Един от основателите на Института на вътрешните одитори в България и е бил председател на неговия управителен съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!