Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Владислав Горанов очаква решение за управител на БНБ до края на април

Владислав Горанов
Фото: БГНЕС
Министърът на финансите Владислав Горанов прогнозира, че до края на идния месец ще има решение за нов управител на БНБ. По думите на финансовия министър, кандидатурите на работещите в МВФ Димитър Радев и Николай Георгиев са добър вариант. Горанов допълни, че се водят разговори и с други хора, както и, че за гуверньор на Централната банка няма да се назначава човек от парламента.

Достатъчно сериозна е темата, за да й отделим достатъчно време и да проучим внимателно хората, а и държавата за съжаление не разполага с безброй подготвени хора, които могат да заемат тази длъжност. Водим консултации с няколко човека. В момента, в който имаме координирана позиция, заедно с нашите партньори, а защо не и опозиционните партии, ще предложим такава кандидатура на обсъждане в Народното събрание. Това, което искам да знаете като принципна позиция, е, че за правителството е важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии е важно в БНБ да работят професионалисти, които да не допускат повече такива неблагоприятни стечения в банката и финансовата система.

На въпрос, дали държавата проверява сделките с БТК и "Дунарит", Владислав Горанов отговори:
Ами как да провериш едно евро като произход, при положение, че дето се казва би могъл да го получиш на гарата в Брюксел като дарение от някой.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!