Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турският президент Ердоган свърза нападенията в Истанбул с подкопаване на кюрдския мирен процес

Фото: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съкрати визитата си в Румъния заради заложническата драма, разиграла се в съдебната палата в Истанбул, при която загина турският прокурор Мехмед Салим Кираз. Ердоган свърза днешното нападение срещу централата на управляващата ПСР с действия, саботиращи процеса на решаване на кюрдския проблем.

Официални лица, хиляди юристи, облечени в тоги, както и много граждани се стекоха на погребалната церемония за убития прокурор, който бе на 46 години и баща на две деца.

Лидерът на опозиционната Партия на националистическото действие Девлет Бахчели обвини властите, че не са направили  необходимото при преговорите с терористите, за да запазят живота на прокурора, в отговор на изявленията на премиера Ахмед Давутоглу, че заложническата операция е била успешна.

Коментатори акцентират на нарастване на напрежението в мегаполиса, особено след протестите за парка Гези, при които бяха убити няколко младежи като Беркин Елван, но виновните и досега не са получили наказание.

Стана известно,че двамата похитители на прокурора, младежи по на 28 и 30 години, са лежали до миналата година в затвора. Група демонстранти протестираха  срещу действията на полицията в заложническата драма, полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия да ги разпръсне.

Междувременно самолет на Турските авиолинии, изпълняващ полет за Лисабон, бе върнат на летището в Истанбул. Няма официално съобщение за причината.

Това е трети подобен инцидент в разстояние на една седмица. Преди три дни в самолет от Истанбул за Токио бе открита бележка с надпис ”бомба“ и той бе върнат обратно. По същата причина друг самолет се приземи принудително в Мароко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!