Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

НС избра Иван Иванов за шеф на КЕВР

| обновлено 02.04.15 18:57
Иван Иванов
Фото: БГНЕС

Парламентът избра Иван Иванов за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) със 142 гласа "за". "Против" гласуваха двама депутати от БСП, седем от "Атака" и един независим народен представител. Изборът премина със скандал, след като БСП напусна пленарната зала и обяви, че ще поиска да оттегят кандидатурата на Димитър Кочков от тяхната квота, който беше избран за член. Пред журналисти в Народното събрание новият председател обяви, че няма да има увеличение на тока. Той беше единствената кандидатура за ръководител, издигната от Реформаторския блок. Иванов и избраните членове на Комисията положиха клетва.

От квотата на специалистите с опит в енергетиката влизат двама на Патриотичния фронт Александър Йорданов и Владко Владимиров, Георги Златев на БДЦ, Евгения Харитонова и Светла Тодорова на ГЕРБ и Ремзи Осман на ДПС. Във ВиК сектора ще участват Валентин Петков, кандидат на РБ. Беше избран и Димитър Кочков на БСП, но от партията обявиха, че ще поискат той да се оттегли. Повод стана съмнението на социалистите в независимостта на органа, който ще бъде избран, тъй като според тях има предварителна договорка. По време на клетвата в пленарната зала Кочков не присъства. 

Самият факт, че има едно единствено предложение за председател на бъдещата комисия, на който автобиографията му е свързана най-вече с тази парламентарна зала, ясно показва, че всъщност политиците ще носят отговорността за бъдещите решения на независимия регулатор. Искам да ви припомня, когато се създава партията на Иван Костов ДСБ, г-н Иванов е заместник-председател на Иван Костов, заяви депутатът от левицата Красимир Янков.

Мартин Димитров от реформаторите отговори, че за мнозинството е важно КЕВР да решава тежките проблеми в енергетиката:

Ако ставаше въпрос за обикновен политически избор, беше логично най-голямата партия ГЕРБ да си избере техен човек. Виждате, че случаят не е такъв. Гледали сме подходящ човек за този пост, който да върви към реформите, които сме обещали на хората.

След избора си за председател Иван Иванов обяви основния си приоритет:

Първа и важна задача е да повиша независимостта, авторитета и капацитета на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Иванов коментира и увеличението на цената на тока:

Аз се надявам да няма, защото мерките, които трябва да бъдат предприети, са мерки, които трябва да доведат до реформа в българската електроенергетика. Това, което беше направено в последната година и половина, показа, че няма икономическа логика в намаляването на цената на електроенергията. Важното е обаче да се положат усилия цената да не расте.

Смисълът на изменението в закона е да гарантираме независимостта на органа. Не се свързва с предлагането на кандидати, стерилни от политическо пристрастие. Въпросът е - след избирането им за членове на този орган, те да прилагат закона, каза по време на дебатите Лютви Местан

Ние от парламентарната група на ДПС на последно място бихме изразили съображения против номинирания за председател на Комисията господин Иван Иванов. Той е човек, безспорно с ясна политическа идентификация, безспорно доказан експерт, специалист в областта на законодателството, свързано с енергийната сфера.

Целта е с избирането на нови членове на КЕВР да се гарантира независимостта на този регулатор, каза и Делян Добрев от ПГ на ГЕРБ.

Колегата му Валентин Николов обясни какви са предимствата да се знае коя политическа сила зад кой кандидат застава: 

Ще се знае, че няма да има доминиране на една партия в тази толкова важна комисия. Няма да има някакво задкулисие, което е издигнато чрез някаква гражданска организация, а всъщност зад тях да има някакво съгласие между определени политически сили. Политическа партия ГЕРБ застана зад двама кандидати, именно поради факта да не бъде обвинявана, че по някакъв начин се опитва да изземе функциите на комисията, да влияе върху нея, върху нейните решения и аз мисля, че това е честното поведение.

Депутатите гласуваха още великденската им ваканция да продължи от 10-и април, когато е Разпети петък, до 19-и април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!