Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Децата от лагера в Пампорово са изписани от болницата в Смолян

| обновлено 04.04.15 16:42

Децата от лагера в Пампорово, които бяха приети със съмнения за хранително отравяне, вече са изписани от  болницата в Смолян. Резултатите от лабораторните изследвания на храната ще бъдат готови към 8 април, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Лека вирусна инфекция е най-вероятната причина за влошеното състояние на децата от лагера в курорта Пампорово. Шест от 13-годишните деца, приети в болницата в Смолян, остават за лечение.

Общо 11 деца снощи пристигнаха в Спешния център в Смолян с повръщане, болки в главата и корема, температура, отпадналост и болки в гърло.

След преглед пет от децата бяха върнати в хотела, а другите шест останаха в инфекциозното отделение, каза директорът на Смолянската болница Марин Даракчиев и уточни: И тези, които се лекуват в момента, не са в тежко състояние. Прекарали са спокойно нощта. Не е имало проблеми.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Смолян д-р Мими Кубатева допълни:

На този етап считаме, че най-вероятно се касае за лека, бързопреходна вирусна инфекция, тъй като клиничната картина е с различни, леки оплаквания. Може би ще излезе това, за което се съмняваме в момента, но, за да изключим и други причини, сме взели проби, както от децата, така също от питейната вода в хотела и в ресторанта, където са се хранили, а също така са взети и проби от храната. Това са го направили колегите от Агенцията по безопасност на храните. Сега се очаква да мине технологичното време, за да получим резултатите от микробиологичните изследвания, за които са взетите проби и тогава да преценим дали има някакъв конкретен причинител за тези разстройства при децата, които са извън инфекция.

Все още не може да се каже, че причината за състоянието на децата в лагера в Пампорово е хранително отравяне, заяви Сава Бозуков - директор на Областната дирекция за безопасност на храните. По думите му, има съмнение, че става дума за вирусна инфекция. Проверката в хотела не е установила проблеми, но резултатите от лабораторните изследвания все още не са готови:

Суровините, от които се приготвят храните, са придружени с търговски документи, в срок на съхранение са и правилно се съхраняват. Персоналът е със заверени здравни книжки, беше с работно облекло и с ръкавици и шапки. Бяха запазили проби от менюто за 2 април - обяд и вечеря и от 3 април от обяда. Направена е проверка също така и на хладилните съоръжения - показват 0,1 градус отклонение от нашите термометри, което е в рамките на нормата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!