Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Проф. Милко Палангурски:

Има много нарушения при формирането на състава на Общото събрание, което ще избира ректора на ВУ

Университетът е в дълбока академична криза и в момента тенденцията на развитие е низходяща

проф. Милко Палангурски

Има много нарушения при формиране състава на Общото събрание, което през месец май ще избира нов ректор на Великотърновския университет ,"Св. Св. Кирил и Методий“. Това твърди историкът проф. Милко Палангурски, който е известен изследовател на изборния процес у нас.

Според проф. Палангурски, нарушенията при избора на членове на Общото събрание са при квотите както на студентите, така и на служителите:

Аз съм изброил някога в 5-те тези книги за изборите към 340 вида изборни нарушения. За първи път видях избори без списък, без бюлетина. Дори Гочолу не е гласувал без избирателен списък, пък и без бюлетина. Това и Алеко Константинов не може да го измисли, повярвайте ми.

Той смята, че тоталната централизация в управлението на академичната общност е довело до криза:

Университетът е в дълбока академична криза и в момента тенденцията на развитие е низходяща. През 2011-а година с Световната рейтингова система той вземаше 2 553-то място, а в момента се срина на 3 131-во. Националните рейтингови системи също показват изключително негативен тренд и загуба на позиции.

Тези факти са причината проф. Палангурски да обяви кандидатурата си за ректор в концепция, наречена "За академичност, прозрачност и качество",  с която ще търси подкрепа за промяна във Великотърновския университет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!