Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Росен Плевнелиев: Очаквам реформи в сигурността, правораздаването и енергетиката

Пътят Асеновград – Пловдив трябва да стане 4-лентов

| обновлено 07.04.15 19:23
Фото: БГНЕС

Държавният глава призова за ефективно законодателство и икономически стимули, които да насърчат инвестициите в слаборазвитите региони. Постигането на балансирано регионално развитие е стратегическа цел за страната ни и трябва да даде икономическа перспектива и по-висок стандарт на живот за всеки български гражданин. Това каза Росен Плевнелиев, който откри в Смолян заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента.

Искам да поздравя нашите организатори, да им благодаря за родопското гостоприемство и също така да кажа, че ще се видим пак - на 17 юли, когато държавният глава ще бъде отново тук за възраждането на Роженския фестивал под патронажа на българския държавен глава, каза Плевнелиев.

Според президента във фокуса на държавата и общините трябва да бъде подобряването на бизнес средата, условията за привличане на инвестиции и насърчаване на мерки за създаване на заетост. За да се установи и успее едно производство, са необходими както върховенство на закона и предвидимост на регулаторна рамка, така и въвеждането на данъчни стимули за насочване на инвестиционен интерес към изостаналите в своето развитие райони. Първите три програми - Северозапада, Родопите и Странджа да бъдат приоритетно готови през лятото, а до края на годината всички останали.

Тези програми обаче няма да бъдат поредните креативни документи и те ще бъдат интегрирани, те ще имат конкретика, ще имат и ясен финансов план и с ясни източници на финансиране, обясни Росен Плевнелиев.

Той обяви още, че заедно с БАН и с правителството започват работа по националния план "2030".

Неща, които вие поставихте на дневен ред - алтернативно земеделие, тютюнопроизводство, био, малките ферми, които да бъдат на фокус, и всичко останало тепърва ще трябва да получат развитието си от 2020 година нататък, допълни държавният глава.

Реформа и подобряване на ситуацията в сигурността, правораздаването и енергетиката очаква президентът Росен Плевнелиев през 2015 година.

Когато има сблъсък на идеи в парламента, а не на автобуси пред парламента, тогава се ражда истината. Аз съм оптимист, защото и главният прокурор, и ВСС, и съответно висшето ръководство на българската система за правораздаване са наясно, че реформа трябва да има.

Вярвам, че в Народното събрание има енергия и до юни месец ще бъдем свидетели на качествен дебат,  надявам се и с приемане на качествено и устойчиво законодателство. Не искам да подмина и реформите в здравеопазването, където се подготвят сериозни законодателни инициативи и реформите в българската пенсионна система, за които дебатите вървят с пълна сила.

Неотложно е пътят Асеновград – Пловдив да стане 4-лентов, заяви още президентът.
 

Държавният глава беше посрещнат от почетен караул на военнослужещи. На тържествена церемония Плевнелиев удостои с почетен знак на президента пет общински доброволни формирования за преодоляване на последствията от снежното бедствие. На въпроса как ще се развива Смолян с непрекъснатите проблеми по основния път, президентът отговори:

През тази година, през която ще довършим магистрала "Марица" със 117 километра, Пампорово ще усети разликата. Аз твърдя, че когато летището на Пловдив се отдаде на концесия на добър стопанин, който развива туризма и регионалните връзки, това със сигурност ще се усети. Аз твърдя, че е крайно време пътят Пловдив – Асеновград да стане 4-лентов, това е заложено отдавна.

Имаме вече процедури, които са готови и вървят. Отчуждителните процедури вече са в ход. Един огромен бъдещ пазар за Пампорово, какъвто е Истанбул, новото летище на Истанбул, което ще бъде най-голямото на планетата с около 150 млн. посетители на година, те просто ще бъдат на нашата граница. Те ще бъдат много близко до нас. Всичкото това ще доведе до повече туристи и до растеж, категоричен беше президентът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!