Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Даниел Митов: ЕК няма причини да подкрепи "Турски поток"

Даниел Митов
Фото: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) няма причини да подкрепя проекта за газопровод "Турски поток" в този му вид, заяви министърът на външните работи Даниел Митов след среща с депутати от външнополитическата комисия. Въпросът за тръбата, която цели да заобиколи българската територия, беше обсъден с народните представители в Комисията.

Декларацията на министрите на външните работи на Македония, Сърбия, Гърция, Унгария и Турция съвсем не означава, че "Турски поток" ще се реализира, смята Митов:

Европейският енергиен съюз трябва на първо място да се грижи за икономическите интереси на държавите - членки. На вчерашния формат в Будапеща голяма част от присъстващите бяха от държави - нечленки на Европейския съюз. "Турски поток", ако изобщо бъде реализиран, защото това е много несигурно, трябва България да бъде част от разпределението на газ, който ще минава евентуално по "Турски поток". Идеята, която декларативно е била заявена вчера, е много по-скъпа от всички останали опции. България, както и Румъния, имат изградени газови инфраструктури, а това, което се предлага вчера, е много скъп проект, който Европейската комисия няма причини да подкрепя в този му вид.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!