Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Стотици българи посрещат Великден в Истанбул

istanbul

   През тези дни на много места по улиците, в магазините и заведенията на Истанбул може да чуете българска реч. Стотици туристи от България са пристигнали в града край Босфора специално, за да прекарат Великденските празници, информираха от туроператорските агенции, които работят главно с български туристи.

  Българската екзархия в квартала Шишли е центърът на Великденските ритуали,за които разказа свещеникът на българските църкви Ангер Велков специално пред БНР.

  “През тази седмица, каза той, в екзархийската църква Свети Йоан Рилски бяха отслужени службите за Страстната седмица-маслосвет, четенето на 12.те евангелия, Разпети петък, в събота от 23 часа ще започне службата за Първото Възкресение,която ще бъде съпроводена с обикаляне със свещи в двора на Екзархията,а в неделя ще се отслужи Второто възкрасение за Христос Возкресе.Службите се посещават масово,от миряните от българската православна общност,от гостите от България.

  По инициатива на женското дружество Радост към българското църковно настоятелство организирали посещение на 7 християнски църкви в Истанбул.

  А според председателя на българското църковно настоятелство Васил Лиязе,с всяка изминала година все повече сънародници от България идват  за да отпразнуват светлите християнски празници заедно.

  И тази година очакваме много хора в Екзархията навръх Великден, каза той. Тази съпричастност и внимание на нашите сънародници към светлите християнски празници, какъвто е Великден много ни радва и ни подкрепя в усилията,които полагаме за опазването на българщината и на християнските традициите и да ги предаваме на младите.

  Сред българите, които от дълги години живеят в Истанбул със семейството си е бившата състезателка от националния отбор по баскетбол Гергана Брънзова. Тя е и майка на три деца, двама сина и една дъщеря.В разговор за традициите на Великден, Гергана заяви: „Боядисваме яйцата в четвъртък, приготвяме козунака в събота, в неделя честитим си празника като се поздравяваме с Христос Возкресе, Во истина возкресе. След това сядаме на трапезата, която съм подредила с подходяща декорация, гощаваме се, чукаме се с боядисаните яйца, празникът минава забавно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!