Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Великденска литургия отслужи Вселенския патриах Вартоломей

Стотици миряни от България празнуват Христовото Възкресение на Великден в Истанбул заедно с общността на православните българи.

  Няколко поколения православни християни стекоха на празничното пасхално богослужение,което се извърши в двора на българската екзархия в квартала Шишли. Носейки запалени свещи в ръце, всяка една от които символизира искрица от Благодатния огън,участваха в службата за първото Възкресение, която изнесе свещеникът на българските църкви Ангел Велков.Точно в полунощ със звъна на екзархийската камбана отец Ангел Велков възвести Христовото Възкресение,хората се поздравяваха с Христос Возкресе Во истина възкресе!...

  Днес, на Пасха по обяд бе изнесена службата за Второто Възкресение, на която също присъстваха много хора, млади, възрастни, деца... Сред гостите бе бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков,генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.

  По време на службата се прочетоха евангелските текстове на 12 езика,църковният хор изпълни псалми.

  След църковната служба, в големия салон на Екзархията се състоя Великденското тържество, една от традициите на истанбулските българи. Поздравени бяха именниците и им се поднесоха подаръци, последва гощавка с агнешко чеверме, песни, танци, веселие...

  Тържествена бе великденската литургия във Вселенската патриаршия, която се изнесе начело с Вселенския патриарх Вартоломей Първи. Присъстваха много православни християни от чужбина, а също и турци, светият отец Вартоломей раздаде боядисани яйца на присъстващите. В град Хатай  също се състоя великденска литургия за местните православни християни.  

  От снощи насам турските сили по сигурността засилиха охраната на българската екзархията, на всички храмове на немюсюлманските религиозни общности в Турция, за да не бъде помрачен светлият празник на изповядващите християнската вяра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!