Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Почина германският писател и нобелов лауреат Гюнтер Грас

| обновлено 13.04.15 15:22
Тази сутрин почина един от най-известните германски писатели Гюнтер Грас. Нобеловият лауреат за литература за мнозина бе гласът на цяло едно поколение германци. В едно от последните си интервюта той сравнява живота си с творба.
"Когато говорим за край, при мен май става дума за полуготова или току-що започната творба. С това трябва да се примиря."

Гюнтер Грас почина на 87 г. в град Любек, съобщи издателството му. Грас е смятан за един от световните интелектуалци на 20-и век. Той бе активен участник в обществените и  политическите дебати до самата си смърт. Световна известност добива още с първото си произведение "Тенекиеният барабан", което издава през 1959 г. То разказва за това как едно общество може да попадне в капана на националсоциализма.

Грас е роден в Гданск и спомените от детството му стават основа на известната "Данцигска трилогия".
През 1999 г. той бе удостоен и с Нобелова награда за литература.

Славата му бе помрачена едва през 2006 г. след публикуването на автобиографичния роман „Да обелиш глава лук”. В него той за първи път признава, че от края на 1944 г., когато е на 17 години, до края на април 1945 г. е служил в бронирана дивизия на SS. Това разкритие разклати позициите му на морален стожер на германската демокрация.

Гюнтер Грас живееше в Западна Германия и десетилетия наред подкрепяше с речи и публицистика Социалдемократическата партия.

При разпадането на съветския блок в края на 80-те години той се обявяваше за запазване на двете германски държави с аргумента, че обединена Германия отново ще стане войнстваща страна.

Грас твърдеше, че правителството му се държи лицемерно, като подкрепя с въоръжение израелската армия, а после критикуваше Европа, че била причинила дълговата криза на Гърция.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!