Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Да се задържи цената на тока от 1-ви юли, се стремят от КЕВР

Фото: БГНЕС

Новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че стремежът е цената на тока от 1-ви юли да бъде задържана, но подчерта, че това зависи и от фактори извън енергийния регулатор, без да ги уточнява:

Ще се стремя да бъдат задържани цените на електроенергията, но в крайна сметка в продължение на близо два месеца и половина екипите на КЕВР ще изчисляват всички фактори, които влияят и на базата на мерките, които предприемем като реформа в енергетиката, да постигнем и тази цел. Тя е постижима, но дали ще се реализира, зависи от други фактори, далеч извън КЕВР, но аз тогава ще ги назова всички фактори.

Председателят на регулатора не посочи дали електроразпределителните дружества са поискали поскъпване на тока от 1-ви юли и с колко, въпреки че по закон ЕРП-тата трябваше да подадат ценовите си заявления до края на март. Иванов се надява енергийната борса да стартира най-късно до догодина, с което регулаторът ще бъде освободен от задължението му да определя цените на електроенергията:

С други думи те няма да бъдат определяни повече административно. Ние ще се заемем, така както почти всички регулатори в Европа, с определяне на мрежа от цени, а това са такси за достъп и за пренос, както и с определяне на добавката "задължение към обществото".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!