Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германският финансов министър иска от Гърция изпълнение на договорените реформи

Фото: ЕПА/БГНЕС

Гърция ще получи нов транш от помощта, само ако започне да изпълнява договорените реформи. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле след изказването на гръцкия си колега Янис Варуфакис, че Атина има нужда от отлагане на сроковете за връщане на взетите кредити.

Всяка следваща финансова помощ за Гърция ще бъде отпусната само след спазване на договорките, дадени от самата Атина за изпълняване на конкретни реформи, заяви Волфганг Шойбле в своя реч пред американския институт Брукингс във Вашингтон. В нея, без да споменава изрично Гърция, той подчерта, че Европа е научила урока си и няма интерес да дава пари, без да получава насреща спазени договори.

След речта той изясни за пореден път какво се очаква от Атина – реформиране на пенсионната система, независима данъчна администрация, която да събира налозите и да не зависи от политиката, както и санирани финанси.

Решението зависи изцяло от Гърция. Никой не й налага насила програми за помощ, заяви Шойбле. Но ако страната иска следващ кредит, трябва да спазва договорките ни, посочи той. Шойбле се изказа против ново намаляване на гръцкия дълг, тъй като Гърция вече е постигнала изключително изгодни условия и необичайно дълъг срок за връщането му. Въпреки критиките си германският финансов министър обаче се изказа и твърдо против излизане на Гърция от еврозоната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!