Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Протестиращи блокираха общинската администрация в Неделино

Фото: Радостина Чернокова

Около 50 души блокираха Общинската администрация в Неделино. Протестиращите се обявиха против новоизбрания кмет и за разпускане на Общинския съвет. 
Заместник-кметицата Фанка Георгиева е внесла жалба до Окръжната прокуратура в Смолян, Районната прокуратура в Златоград и до областния управител, за да се произнесат по законосъобразността на избор на кмет на община Неделино.
Жива верига от поддръжници на отстранения от поста кмет Стоян Беширов и служители на общинската администрация не допуснаха Общинският съвет да разпечата вратите на сградата. Не бе допуснат и новоизбраният кмет Румен Русанов, който е от гражданската квота на ДПС, но сега се определя от Реформаторския блок. 
Според юриста на общината Евгени Велков, решението на Общинския съвет от петък е незаконосъобразно:
Решението е взето на основание член 42, алинея 5, която предвижда, че когато са предсрочно прекратени пълномощия на кмет, Общинският съвет може да избере за временно изпълняващ длъжността или заместник-кмета, или общински съветник. Алинея първа на същата разпоредба изчерпателно регламентира едни правомощия кога са предсрочно прекратени на кмет на община. Налагането на временната мярка за отстраняване от длъжност не е сред тях. Това не означава, че са му прекратени правомощията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!