Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ахмед Давутоглу излезе с декларация по повод наближаващата 100-годишнина от арменския геноцид

| обновлено 21.04.15 15:58
Фото: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Турция Ахмед Давутоглу излезе с декларация по повод наближаващата 100-годишнина от кланетата над арменците в Османската империя, в която призова за „излекуване на раните“ и възстановяване на „човешките отношения“ между турския и арменския народ.

Споделяме болката на внуците и децата на османските арменци, които загубиха живота си по време на депортациите през 1915-а година, заяви Давутоглу. Той отхвърли още веднъж определянето на събитията като геноцид, като отбеляза, че поставянето на отговорността единствено върху турската нация е юридически и морално проблематично.

В Истанбул за пръв път официално ще се състои възпоменателно тържество за загиналите арменци през 1915-а г. Това ще стане на религиозна служба в Арменската патриаршия. На нея се очаква да присъства и представител на турското правителство.

По инициатива на гражданската организация “Дур бе” съвместно с фондацията на името на убития интелектуалец от арменски произход Хрант Динк се предвижда да се проведат редица възпоменателни инициативи, за които са пристигнали и гости от Армения. Граждански организации призоваха официалните институции да се обърнат с лице към събитията отпреди 100 години и публично да признаят за масовите убийства на арменци в османската империя.

Турция официално отхвърля твърденията за извършване на геноцид и настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова турци.

Но заедно с това скърби за загиналите арменци и техните родственици.

Сега в Турция внимателно се очаква изявлението на американския президент Барак Обама във връзка с годишнината. Досега Барак Обама не използва термина геноцид, а нарича събитията голямата трагедия. Въпросът е дали Барак Обама след няколко дни ще повтори папата, който наскоро окачестви събитията като геноцид.

В същото време благодарение на това, че в последно време в Турция се говори по-открито за трагичните събития в сравнение с преди, огласяват се архивите, много арменци, между които са известни актьори, музиканти свободно посещават Турция и родните места на дедите си, които са били прокудени преди 100 години.

 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!