Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Одобрението на банките-кредитори е сред условията за намаляване на цените между НЕК и AES България

Оливие Маркет
Фото: БГНЕС

Сред условията за споразумението за намаляване на цените между Националната електрическа компания и "Ей И Ес Марица-изток 1" е одобрението на банките - кредитори. Процесът е утежнен, защото за централата са теглени заеми от 25 финансови институции. Това каза директорът на "Ей И Ес България" Оливие Маркет:

Има определени условия, които са предпоставка, за да може договорът да бъде ефективен. Едно от тези условия, което е наистина много важно за нас, е цялостното изплащане на задълженията на НЕК и разбира се, има и определени условия, които са свързани с одобрението както от страна на правителството, така и от страна на Ей И ЕС. От наша гледна точка одобрението на нашите взаимодатели е изключително важно и то е абсолютна предпоставка за сключването на този договор, тоест, ако ние не получим одобрението от тях, договорът няма да бъде сключен. Ние сме сигурни, че все пак ще постигнем одобрението на нашите взаимодатели.

Споразумението трябва да влезе в сила към 30-и юни, но при условие че НЕК изплати всички просрочени свои задължения към централата, които до момента възлизат на около 400 милиона лева. От тях 50 милиона са просрочени задължения на ТЕЦ-а към "Мини Марица-изток". Отделно НЕК дължи на Ей И Ес и 16 милиона евро за произведената енергия от ветропарка "Свети Никола".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!