Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Арменската апостолическа църква канонизира като мъченици арменците, убити в Османската империя през 1915 година

Днес Арменската апостолическа църква ще канонизира като мъченици арменците, убити в Османската империя по време на Първата световна война.

Отсега нататък 24-ти април ще бъде отбелязван сред арменците като "Ден в памет на мъчениците, паднали по време на геноцида над арменци за вярата и отечеството". Церемонията ще се състои на открит олтар и ще бъде водена от главата на Арменската апостолическа църква - Върховния патриарх Карекин II. Церемонията ще бъде излъчвана пряко в някои арменски църкви в България и в държави, където има арменски общности.

Турция приема, че много арменски християни са загинали по време на Първата световна война, но отрича твърдението на Армения, че до 1,5 милиона са били убити и че става дума за геноцид.

От своя страна президентът на Армения Серж Саркисян обяви, че е готов да нормализира отношенията с Турция и добави, че няма да настоява турците да приемат, че са извършили геноцид, съобщи Ройтерс.

Стана ясно, че и САЩ ще се опитат да помирят Турция и Армения. Това ще стане утре, когато е годишнината от масовите убийства на арменци през 1915 година.

Възнамеряваме да използваме повода, за да обърнем внимание на ужасните събития от 1915 година и да призовем към пълно, честно и справедливо признание на фактите от всяка от двете страни, обявиха от Белия дом.

По-късно днес президентът Барак Обама ще почете паметта на жертвите в изявление.

Австрийският парламент прие снощи декларация, в която определи убийствата на арменци от османските турци през 1915 година като геноцид. Турция реагира гневно и обяви, че австрийският парламент няма нито правото, нито компетентността да обвинява турската държава в престъпление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!