Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Френското правителство подготвя допълнителни мерки за охрана на обществени сгради

Манюел Валс
Фото: ЕПА/БГНЕС

Френското правителство подготвя допълнителни мерки за охрана на обществени сгради след ареста на мъжа, заподозрян в подготовка на атентати срещу църква край Париж. Пет атентата са били предотвратени във Франция след терористичните атаки от януари, съобщи френският премиер Манюел Валс

Никога в историята ни не сме били изправени пред такава терористична заплаха, заяви френският премиер Манюел Валс пред радио France Inter, коментирайки поредния опит за атентат край Париж. Министърът потвърди, че заподозреният за подготвянето на атаката алжирец Сид Ахмед Глам не е действал сам. Всичко показва, че атаката е била подготвяна с участието на друго лице, вероятно в Сирия. Била е дадена недвусмислена заповед за нападение срещу църква, обясни Валс.

Френската полиция издирва съучастници на мъжа, задържан случайно след като е искал медицинска помощ заради раняване. Откривайки голямо количество оръжие в автомобила му, полицията се натъкна на улики за подготвяния атентат и разкри връзката с убийството на млада французойка, която беше открита застреляна в колата си в неделя.

Според прокурора на Париж Франсоа Молен при обиска в дома на заподозрения са открити документи за "Ал-Кайда" и "Ислямска държава". Негови роднини твърдят пред медиите, че Сид Ахмед Глам е имал странни мисли за Сирия и е бил обсебен от религията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!