Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Спорове в НС заради предложената декларация по повод 100-годишнината от арменския геноцид

| обновлено 24.04.15 11:20
Фото: БГНЕС

Депутатите влязоха в спорове заради предложената декларация по повод 100-годишнината от арменския геноцид, която, след редица процедурни хватки, се обсъди в пленарната зала. В четвъртък дневният ред беше разместен така, че практически да не се стигне до тази точката.

В началото на заседанието народният представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров предложи да бъде удължено времето на парламента до гласуването на точка три от програмата на парламента, а именно Проект за решение за признаване на геноцида над арменците в османската империя в периода 1915-1922-ра година. Предложението обаче не беше прието. Искрен Веселинов от ПФ предложи да бъдат почетени жертвите на геноцида с едноминутно мълчание, но председателят на парламента Цецка Цачева каза, че предложението не е направено в срок и не го подложи на гласуване. Въпреки това, повечето депутати станаха на крака.

Българският народ е съпричастен към трагедията на арменците, каза съпредседателят на патриотите Валери Симеонов:

Българският народ е съпричастен към трагедията на избитите арменци, не само защото е бил жертва на подобно варварско унищожение, но и защото, следвайки изконното българско гостоприемство, толерантност и съпричастност към други етноси и религии, е дал подслон и за спасяването и приютяването на над 70 хил. арменци, бягащи от Османската империя от унищожение.

Депутатът от "Атака" Станислав Станилов коментира: Ние не говорим за история. Ние говорим за твърдо установени факти и тяхната морална и международно-правна оценка. Ние изброявахме исторически факти, спряхме да ги изброяваме. Изброявахме исторически свидетелства и исторически свидетели, хора, които са участвали в Първата световна война, които са били в Турция. Говорим за морал.

Народните представители от ДПС гласуваха "против" удължаването на работното време до приемането на точката и напуснаха пленарната зала след като беше предложено едноминутното мълчание. Лютви Местан заяви: Българският парламент днес е единственият, който обсъжда проект за решение, а решението по смисъла на Българската конституция има силата на закон. Не са израз просто на политическа позиция, била конюнктурна или принципна.

Отхвърлено беше предложението дебатите по декларацията да се предават пряко по БНР и БНТ. В становищата на двете водещи комисии се препоръчва подобна декларация да не бъде приемана като се споменава, че тя би влошила отношенията ни с Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!