Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Американският президент не повтори определението на папата за геноцид над арменците

Фото: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама в обръщението си по повод 100-годишнината от арменските събития в Османската империя не използва определението геноцид, а ги нарече “първото масово убийство на 20-и век”. Въпреки че папата наскоро публично ги нарече геноцид, Обама не повтори това определение.

В същото време американският президент тази година за пръв път се позова на известния юрист Рафаел Лемкин, който въвежда определението "геноцид" за избитите арменци. Това не се понрави на Анкара, която отправи критики срещу Обама, но в същото време е доволна, че Обама не повтори папата.

Позицията на американския президент на въздържане от обвинения в геноцид срещу Турция разгневи арменската диаспора в САЩ, хиляди протестираха срещу него.

В същото време много турци и арменци участваха във възпоменателни церемонии, които се състояха в Истанбул и в други градове на страната за загиналите преди 100 години турски арменци. В Арменската патриаршия в Истанбул за пръв път от 100 години насам се състоя заупокойна служба, в която участваха над 500 души, включително и Вселенският патриарх Вартоломей Първи. На службата присъства и министърът по европейските въпроси Волкан Бозкър, който заяви, че Турция няма от какво да се срамува.

Според турските архиви, за които турският президент Р.Т. Ердоган заяви, че са готови да ги разкрият през периода на войната 1915-1917 г., когато османската власт предприема масовото разселване на арменците, жертвите са между 300 хиляди и 500 хиляди и са не само арменци, но и турци, които са загинали от глад, несгоди, нападения на четническите банди. А според редица анализатори разрешението на проблема зависи само от волята на Анкара и Ереван да го разрешат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!