Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Възпоменателна служба на мястото на нацисткия лагер на смъртта Берген-Белзен

Церемония в Берген-Белзен
Фото: Бгнес

Германският президент Йоахим Гаук и около 70 бивши концлагеристи присъстваха днес на възпоменателна служба на мястото на нацисткия лагер на смъртта Берген-Белзен по повод 70-та годишнина от освобождаването му.

70 000 души са загинали в концлагера Берген-Белзен, сред тях и 15-годишната Ане Франк. Момичето, което описа живота си почти до последния с иден в дневник, превърнал се в свидетелство на холокоста.

Германският президент Йоахим Гаук благодари на британските войски за това, че са освободили лагера.

"Британските войници бяха посланици на една демократична култура, която нямаше за цел да отмъщава на врага, а по-скоро да се даде нова валидност на справедливостта и човешкото достойнство дори в Германия", каза той на специална церемония.

Премиерът на Долна Саксония, където се намира мемориалът на мястото на лагера, Щефан Вайл призова престъпленията на нацистите никога да не се забравят и заяви, че Германия трябва решително да подхожда към всякакви признаци на расизъм, ксенофобия или десен екстремизъм.

Когато освободили лагера, британските войски открили около 10 000 трупа в него. Сега там има само открита земя, под която се намират масови гробове.

През войната в Берген-Белзен са били депортирани близо 200 000 човека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!