Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Иван Хиновски: Либерализацията на енергийния пазар ще доведе до поскъпване на тока

Фото: БГНЕС

Енергиен експерт очаква поскъпване на тока заради предстоящата догодина либерализация на енергийния пазар. Цената може да се увеличи с до 20 процента, прогнозира Иван Хиновски, съветник на парламентарната комисия, която наблюдава енергийния регулатор КЕВР. Според него, обхватът на енергийните помощи трябва да бъде разширен, за което може да бъде използвано и европейско финансиране. 

Иван Хиновски обясни,  че АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток"-2, които сега произвеждат най-евтината електроенергия, излизайки на свободния пазар ще започнат да продават на средните пазарни цени, които са по-високи. Оттам ще поскъпне и електроенергията за бита, смята експертът. Той посочи, че удължаването на живота на V блок на АЕЦ "Козлодей" може да се окаже двойно по скъпо от очакваното, което също ще натовари цената на електроенергията. Затова, според Хиновски, трябва да бъдат въведени така наречените "зелени сертификати" за спестени вредни емисии.

Тук ви издават докумет, че са произвели еди колко си  зелена енергия за Западна Европа и, за да я изнесат това е ценен документ, който струва пари. Това е „износ“ на зелена енергия.

И да се направи нова категоризация на социално слабите домакинства.

Има европейски пари за помощи. Тия нашите политици са глухи.

Механизмът за продажба на "зелените сертификати" е важен за битовите потребители, тъй като преференциалните цени  се поемат от тях, а сертификатите - от международните борси, за да бъде въведена тази система обаче са необходими законодателни промени, посочи още Иван Хиновски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!