Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Близо 900 хиляди кубика дървесина са били повалени в Родопите от снега през март

Снежното бедствие през март е повалило близо 900 хиляди кубика дървесина в Родопите на територията на Южноцентралното горско предприятие. Засегнатата площ е 22 600 хектара, предимно в областите Кърджали и Смолян, съобщи директорът на предприятието инженер Ботьо Арабаджиев при инвентаризацията на горолома на територията на Държавното горско стопанство "Ардино".

В момента има инвентаризирана 845 000 кубика - това е установена щета. Това е над 60% от лесосечния фонд за предприятието. Но характерното е това, че се намира само в област Кърджали и област Смолян, посочи Ботьо Арабаджиев.

В местността Воденицата край Ардино дървесината е събрана на временен склад, допълва директорът на горското стопанство Емил Войводов.

Тази дървесина, след като я изкараме тук, приемаме я дървесината. Издаваме превозни билети и се експедира дървесината. Продажбата на дървесината е извършена на корен. Фирмата, която е спечелила, тя е водила редовната сеч. Тука сме сключили допълнително споразумение за повредената дървесина от санитарни сечи. Наредбата дава тази възможност. Спрян е редовният дърводобив и сме започнали да извеждаме само санитарна сеч, обясни Войводов.

Предвиденото залесяване за тази година 2015-а е 2468 декара. До момента сме залесили около 2000 декара и предстои залесителното мероприятие да се извърши във високопланинската част, където все още има сняг. И може би този процес ще продължи до 15-и май, каза още директорът на Южноцентралното горско предприятие инженер Ботьо Арабаджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!