Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Властите в Турция предприеха разместване на около 5000 полицейски служители

Фото: ЕПА/БГНЕС
Властите в Турция предприеха разместване на около 5000 полицейски служители, като това се преценява като втора вълна от чистка в турската полиция.

Първата беше предприета след разкритията за корупция във висшите етажи на властта през декември 2013-а година. Тогава бяха разместени или пенсионирани около 2000 полицейски служители, свързани с движението на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен. Проповедникът се счита за инициатор на създаването на паралелни структури в държавата.


Настоящата акция по прочистването на полицията обхваща главно шефовете на отдели, които са на активна длъжност в органите по сигурността. И понеже не са навършили стаж за пенсия или не може да бъдат понижени в чин, за да се справят с проблема, властите са назначили около 2500 души от тях на длъжност като специалисти в по-малко отговорни министерства като това на земеделието, екологията и горите.

През следващите месеци се очаква още 25 хиляди полицаи да бъдат разместени. Но това ще стане след парламентарните избори, които ще се проведат на 7-и юни.

Очаква се много полицейски служители да бъдат назначени в източните провинции на страната, които са компактно населени с кюрди.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!