Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Засилени полицейски мерки срещу първомайските чествания в Истанбул

Турски полицаи
Фото: ЕПА/БГНЕС

Над 20 хиляди полицаи са мобилизирани  в Истанбул, за да се попречи на провеждането на първомайска манифестация на централния площад Таксим. Площадът е опасан с бариери, страничните улици също са оградени с  бариери.

Полицейски коли с водни оръдия и газ са разположени на възлови участъци. Няма да се допусне събиране на големи групи хора. Ще бъдат прекъснати транспортните връзки към центъра на мегаполиса,ще бъдат спрени и корабите,превозващи пътници между европейската и азиатската част на града. По обяд турската полиция атакува група от около 50 души,които се опитаха да пробият полицейската блокада и да навлязат на площада Таксим,за да проведат там първомайска демонстрация. С палки и щитове силите на реда ги отблъснаха, има арестувани хора.

 Турските власти забраниха на синдикатите да организират честванията на Международния празник на труда на  площад Таксим. На днешния ден през  1977 г. по време на първомайската манифестация при сблъсъци с властите на този площад са били убити 34 души,а 136 души са наранени и дълги години се забраняваше първомайска манифестация на емблематичния за Турция площад.

За турските профсъюзи Първи май освен Празник на труда е и символ на солидарност със загиналите и пострадали на първомайските събития през 1977 г.

  През 2010 г.за пръв път властите разрешиха първомайска манифестация,под ръководството на синдикатите и възпоменателна церемония. Пак тогава с правителствено решение Първи май бе обявен за неприсъствен ден.

  Но тази година властите отново забраниха честванията на емблематичния площад, опасявайки се,че може да има безредици. Забраниха и на профсъюзите да провеждат манифестация на Таксим, както и да поднесат венци на паметника на загиналите. Но синдикатите призоваха хората си да участват в честванията на Първи май. Поради наложената забрана, се очаква отново напрежение с властите.

 От друга страна много хора вероятно ще бъдат принудени да прекарат Първи май  в къщи, заради прекъснатите транспортни връзки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!