Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Полиция в Истанбул гони демонстрантите с гумени куршуми, водни струи и сълзотворен газ

Фото: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми за да попречи на демонстранти да стигнат до централния площад Таксим и да проведат там първомайски митинг.

Площадът бе обграден от десетки хиляди полицаи, навсякъде са поставени барикади. Кортеж от около 300 демонстранти тръгнаха от квартала Бешикташ, със знамена и плакати в ръце. Сред групата имаше и опозиционни депутати.

Но полицията ги атакува с газ и водни оръдия, в отговор демонстрантите хвърляха по полицаите бутилки със запалителна смес. Станаха сбивания, има наранени и задушени от газ хора,както и много арестувани. Полицията не ги допусна на Таксим.

  На други места в града също станаха сблъсъци между полицията и демонстрантите, навсякъде полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да ги разпръсне.

 Турският президент Р.Т.Ердоган пожела Първи май, международният ден на труда и на работническата солидарност да премине в празнична атмосфера и без провокации, но той се превърна в ден на сблъсъци. 

Днешният Първи май се превърна в мъчение и за милиони жители на града, както и за хиляди туристи, които са наводнили тези дни Истанбул, тъй като градският транспорт беше спрян, централните булеварди в европейската част бяха отцепени за движение, редица магазини останаха затворени. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!