Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германия трябва да проучи евентуални възможности за репарации на Гърция, казва президентът Йоахим Гаук в интервю за "Зюдойче цайтунг".

Фото: БГНЕС

Германия, като съобразяваща се с уроците на историята страна, трябва да проучи евентуални възможности за репарации на Гърция, казва президентът на страната Йоахим Гаук в интервю за в. "Зюдойче цайтунг".

Той допълва, че днешните германци са "потомци на хора, които са оставили след себе си диря от разрушения" из Европа през Втората световна война.

Президентската длъжност в Германия е до голяма степен символичен пост, но президентите й са дълбоко уважавани като държавници, отбелязва ДПА. Изказването на Гаук идва, след като германското правителство миналия месец отхвърли последната претенция на Атина за компенсации заради нацистката окупация на Гърция през войната.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел заяви тогава, че е "тъпо" от страна на Гърция да претендира за репарации, които според Атина са в размер на 278.7 милиарда евро. Редица гръцки правителства и частни лица от десетилетия призовават Германия да плати репарации, но това бе първият път, когато Атина официално определи размера й.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!