Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел участва във възпоменателна церемония в бившия нацистки концентрационен лагер в Дахау

Меркел в Дахау
Фото: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел взе участие в днешната възпоменателна церемония по повод 70-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер в Дахау. Германците никога няма да забравят неизмеримите ужаси, причинени от нацистите в концентрационните лагери, каза тя в слово пред 120 оцелели от 20 страни и 6-има американски войници ветерани, участвали в освобождаването на лагера край Мюнхен.
"Няма да забравим заради жертвите, заради нас самите и заради бъдещите поколения", каза канцелрът Ангела Меркел в тържествената си реч в Дахау. Меркел е първият германски лидер, посетил Дахау през 2013 г. Лагерът в Дахау е прототип за създадената по-късно мрежа от концлагери, в които са убити 6 милиона евреи, както и роми, руснаци, поляци и хомосексуални. Над 200 000 души е имало в Дахау при освобождаването му от американските войски на 29 април 1945 г.
Меркел благодари на оцелелите лагерници за това, че разказват на поколенията за ужасите, които са преживели, и разкриват истината за нацисткия период в Германия. На друго възпоменателно събитие днес оцелели и еврейски представители предупредиха за опасността от надигането на расизма и антисемитизма в Германия.

 "Когато гледам как някои хора подклаждат враждебни чувства към бежанците и как пренебрежително се говори за евреите, то питам се: заложена ли е в главите на тези хора ценността на човешкото достойнство",
каза Йозеф Шустер, президент на Централния съвет на евреите в Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!