Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Френският парламент гласува нов закон за разузнаването

Сградата на кметствота в Париж
Фото: wikipedia.org

Френското Национално събрание гласува днес с убедително мнозинство новия закон за разузнаването, който трябва да даде повече права на разузнавателните служби и да засили контрола върху мобилните и дигиталните комуникации. Подготовката на проектозакона беше ускорена след терористичните атаки в Париж през януари, но текстът срещна силен отпор заради опасенията от ограничаването на личната свобода.

Новият френски закон за разузнаването беше приет след напрегнати дебати и редица поправки. Той разширява правата на разузнавателните служби и легализира методите на събиране на данни чрез новите комуникационни технологии. Законът улеснява разузнавателните процедури, които няма да се нуждаят от съдебно решение, и предвижда създаването на Контролна комисия с широки правомощия.  Новите разпоредби засилват правата за следене на лица, заподозрени в тероризъм, и на тяхното обкръжение. Предвижда се и създаването на т.нар. "черна кутия" за събиране на автоматични данни за информационния поток в интернет, както и сигнали от интернет доставчиците.

Въпреки терористичната опасност, на фона на която е обсъждан текстът, той срещна немалко съпротива заради опасенията от масово следене на населението. 75 депутати решиха да сезират Конституционния съд. Това обеща и самият президент Франсоа Оланд, за да гарантира, че законът няма да ограничава гражданските свободи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!