Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Българско участие на международно изложение за оръжейна индустрия в Истанбул

Фото: БГНЕС

В Истанбул се провежда международното изложение за оръжейна индустрия "Идеф 2015", в което участват над 500 фирми и компании от около 70 страни. 

Изключително внушително е турското участие, а също на Китай, Русия, Франция, Пакистан. Турция представя хибридно лазерно оръжие, първия турски танк, брониран автомобил "Кирпи", които са местно производство.

България участва със самостоятелен павилион. Според съпредседателя на движение "Българска отбранителна индустрия" академик Стефан Воденичаров това е много важно за поддържане на връзката с клиентите, а също и да показват развитието на отбранителната индустрия в България. В разговор пред БНР той представи българските участници и впечатленията си: 

Панагюрище се представят много добре с новата серия термовизионни камери, с новите си развития в областта на оптиката, те са иновативна фирма, която вече добре се наложи на международния пазар и това, което в момента правят тук, представлява интерес. След това са колегите от "Самел", с тяхната широка гама от заглушители и с това уникално изделие "Стършел", което досега само България може да реализира и никой друг, борбата срещу тероризма на големи терени точно тези видове заглушители, колегите от "Черно море" с новия радар, който открива човек до 12 км, както и техните радари за море и суша. "Дунарит" -  една от най-старите фабрики в България също много добре се представя, непрекъснато има хора пред нейния щанд, "Арсенал" с тяхната богата колекция от малокалибрени изделия, нещата, които те правят в момента, също са много иновативни и накрая моя институт по металознание с нова серия интелигентни изделия, средства за защита под вода и над вода. Има много нови клиенти, през последните два дни се запознахме с тях, говорихме за бъдещо сътрудничество. Голямото впечатление за нас всичките е бързото развитие на отбранителната индустрия на Турция, страната домакин. Учудващи са стъпките, които правят, но отговорът е много прост - държавата стои зад тях, държавата се грижи за тях.

В рамките на изложението делегация от Министерството на отбраната разговаря с представители на турското Министерство на отбраната.

Бригаден генерал Шахан Умут заяви по този повод специално за БНР, че са обсъдили мерки за разширяване на сътрудничеството, както и че турски военни ще посетят Международната изложба "Хемус" догодина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!