Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франция отбеляза 70-ата годишнина от края на Втората световна война

Церемония за 8-и май в Париж
Фото: БГНЕС

Франция отбеляза 70-ата годишнина от края на Втората световна война с традиционната церемония пред Паметника на незнайния войн начело с френския президент Франсоа Оланд. На нея присъства държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в страната.

Юбилейната церемония за края на Втората световна война протече по установената традиция. Президентът Франсоа Оланд се поклони и разпали вечния огън пред Паметника на незнайния воин под Триумфалната арка в Париж, преди да поздрави ветераните и представителите на съюзническите страни, освободили заедно Европа.

Най-важното е да предаваме ценностите (довели до освобождението), за да не се повтаря ужасът на войната под друга форма и с друго лице - заяви той пред френската национална телевизия "Франс 2".

Това е момент на надежда. И днес живеем в сложен свят - каза преди него пред същата медия държавният секретар на САЩ Джон Кери, който също поднесе венец в памет на загиналите воини.

Сутринта в Елисейския дворец Франсоа Оланд събра заедно ветерани и млади лауреати на националния конкурс за съпротивата и депортациите. Победата на 8-и май не е надмощие на една страна над друга, а победа на един идеал над тоталитарна идеология - каза той в речта си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!