Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Полицейска акция срещу незаконни подслушвания на телефони в Турция

Фото: ЕПА/БГНЕС
Турската полиция е предприела мащабна акция срещу длъжностни лица от службите за сигурност, за които се смята, че са организирали незаконни подслушвания. Полицейската акция се извършва едновременно в 16 провинции на страната.

Издадена е била заповед за обиски и арести срещу 34 души. От тях досега са задържани 25, като 17 от тях са на отговорни длъжности и директори в полицейските структури в Анкара, Текирдаг, Карс, Шанлъурфа и други градове на страната.

Поредната полицейска акция е била предприета по нареждане на републиканския прокурор на Анкара Алпаслан Карабай във връзка с разкритията за подслушване на телефони през 2007-2011 година.

Следствието по случая започнало във връзка с оплакване на ръководител на отдел от висшия съвет за съдиите и прокурорите, че телефоните им се подслушват.

Стана известно, че двама души, срещу които е издадена заповед за задържане, в момента се намират в затвора във връзка с други  обвинения.

Според медиите сегашната полицейска операция е насочена към т.нар. "паралелни структури" на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, които са базирани в полицейските звена. Досега бяха проведени редица акции, при които бяха арестувани много полицейски служители, а голяма част бяха разместени по места или пенсионирани преждевременно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!