Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

КНСБ иска промяна в политиката по доходите

Пламен Димитров
Фото: БГНЕС

КНСБ настоява за промяна в политиката по доходите, защото в България през последните години се дават заплати, които са далеч под произведеното. Това каза във Велико Търново президентът на синдиката Пламен Димитров.

Анализ на синдиката доказва, че брутният вътрешен продукт е нараснал в годините на прехода.

2014-а година спрямо 1990-а ние произвеждаме с 37 процента повече, отколкото като сме почнали, като брутен продукт в България. Средната работна реална заплата, тоест, изчистена от инфлацията за периода от 90-те години насам, показва вълнообразно развитие и стига през 2014-а 83 процента спрямо тази, която е била в 90-а година. Това показва най-окрупнено, че икономиката произвежда повече от това, което е било в началото, а заплатите със 17 процента по-ниски.

Той изнесе и данни на Евростат.

Средната работна заплата в индустрията и услугите за 2014-а година е 25 процента спрямо средноевропейската. Като махнем различията, ако можем да ги сравняваме нещата, произвеждаме наполовина от средно европееца, а получаваме една четвърт от него. Всичко това показва, че икономиката наистина произвежда, ако не в пъти, то с проценти повече, отколкото реално получават хората, и заради това ние твърдим, че има поле и възможност за нова политика по доходите, с нови възможности, по-справедливо разпределение, както на предишното ниво, там, където се произвежда доходът - в предприятията, така и на вторично ниво, което става през данъците и осигуровките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!