Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франция представи на Русия предложенията си за разтрогването на сделката за военните кораби "Мистрал"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Франция е представила на Русия предложенията си за разтрогването на сделката за военните кораби "Мистрал", съобщава руското издание "Комерсант", цитирано във френските медии. 16-и май е крайният срок на сделката, която Париж замрази заради поведението на Русия в Източна Украйна.

Съдбата на френските кораби "Мистрал" и последиците от отмяната на сделката с Русия ден преди крайния ѝ срок - върху това разсъждават днес френските медии. Според "Франс ТВ Енфо" от утре Русия може да изиска незабавното възстановяване на 890 милиона евро - авансовата сума от сделката на обща стойност 1,2 млрд евро. Ако по този въпрос няма спорове, темата за обезщетенията е обсъждана на най-високо държавно ниво. Споменати бяха суми между 2 и 5 милиарда, искани от руска страна. Но според адмирал Ален Колдфи, цитиран от РТЛ, решението ще зависи от общия икономически и политически контекст на отношенията с Русия. Експерти твърдят, че Москва продължава да има интерес от технологичното сътрудничество с Франция.

Обсъжда се и въпросът за потенциални нови купувачи на двата хеликоптероносача, но Русия би имала право на вето върху бъдещите покупки на корабите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!