Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Зигмар Габриел: Нова помощ за Гърция е възможна, но само при проведени реформи

Фото: ЕПА/БГНЕС

Германия увеличи натиска върху Атина, като едновременно с това показа, че е възможна нова помощ за Гърция, но тя ще е обвързана само с реформи. Това става ясно от серия интервюта на германски политици за неделните вестници.

Трети помощен пакет за Гърция е възможен само при проведени реформи. Не можем да продължим просто да наливаме пари там, без нищо в замяна, заявява пред "Билд ам Зонтаг" вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел.

Във "Велт ам Зонтаг" председателят на парламентарната фракция на християндемократите Фолкер Каудер се оплаква от липсата на кооперативност от страна на Атина. Гърците трябва да покажат, че ще продължат да вървят по пътя на поетите ангажименти, казва той и предупреждава, че без подобни сигнали ХДС няма да обсъжда трети помощен пакет.

От 2010 година досега Гърция е получила 240 милиарда евро помощи. При изплащането на втория пакет от помощи обаче споровете с Атина се ожесточиха и в момента бюджетът ѝ вече е почти изпразнен. Компромис, при който Гърция да изпълни ангажиментите си, а кредитодателите да продължат да ѝ помагат, засега не се очертава. В края на април премиерът Алексис Ципрас предложи референдум, с който гърците да решат дали да прилагат наложените им реформи. Зигмар Габриел приветства тази идея. Референдумът вероятно ще ускори решението на кризата, заяви той. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!