Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Проверяват обществени поръчки без конкурс в Петрич

Община Петрич

Прокуратурата в Благоевград започва проверка за обществени поръчки в Петрич, проведени без конкурс. По-рано днес на пореден протест представители на бизнеса и на няколко политически партии в града поискаха държавното обвинение и финансовите власти незабавно да проверят сигналите за корупционните схеми при провеждането на обществени поръчки в Общината.

Към Сдружението на строителите, които първи излязоха на протест срещу общинското ръководство в края на миналата година, се присъединиха представители на хотелиерите и на новоучреденото Сдружение за контрол върху дейността на местната власт. Те поискаха незабавна оставка на кмета Вельо Илиев и екипа му, защото доверието на хората се е изчерпало:

Наблюдаваме от седем години, осем, откакто Христо Георгиев е заместник-кмет и Петя Кънчева главен инженер, целият спектър от обществени поръчки те го обхванаха. Искаме да бъдем чути от всички държавни институции. Искаме най-много да бъдем чути от прокуратурата, да се вземат мерки, да се проверят тези хора и да кажат, има ли корупция в този град или няма.

Скандалите около управлението на Община Петрич влязоха в дневния ред на Общинския съвет още преди две години заради общинското дружество "Фарма Петра". Тогава Сметната палата откри финансови нарушения за над 2,5 милиона лева, припомни общинският съветник Димитър Бръчков, който е сред кандидатите на партия ГЕРБ за кмет на  Петрич:
Общинският съвет сме се подписали под всички сигнали до този момент, които са входирани, до всички парламентарно представени групи и до Цацаров. Всичко това нещо е входирано, но явно всичко е замръзнало на някакъв етап.

Според кмета Вельо Илиев Общината е провеждала обществените поръчки, спазвайки закона, а строителите, които протестират, са спечелили търгове за най-много средства. Кметът бе категоричен, че исканата му оставка е политически натиск :

Това са няколко човека, които имат интереси. Много умело се коалират от Общинския съвет  ГЕРБ с БСП и ДПС.


 Утре в 8.00 часа протестиращите ще блокират международния път за Кулата в района на зеленчуковата борса в Кърналово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!