Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел и Оланд искат споразумение за намаляване на вредните емисии във въздуха до края на годината

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд призоваха развитите индустриални държави да направят всичко възможно до края на годината да подпишат споразумение за намаляване на вредните емисии във въздуха. Двамата разговаряха на среща на върха в Берлин, целяща да подготви конференцията на ООН за климатичните промени, която ще се проведе през декември в Париж.

Германия и Франция са твърдо решени да положат всички усилия за постигане в края на годината в Париж на споразумение на ООН за климата, което да е амбициозно, обхватно и обвързващо, се казва в съвместно изявление на двамата лидери. Това споразумение трябва да бъде подписано от 190 държави.

Във втория ден на срещата на върха с участието на представители на 35 страни Меркел и Оланд очертаха рамките на световно споразумение за климата, целящо да ограничи глобалното затопляне до 2 градуса над равнището от прединдустриалната ера.

Меркел критикува и развитите държави, че не спазват обещанието си, дадено на предишната климатична среща, до 2020 година да подпомогнат развиващите се страни със 100 милиарда долара, за да ги стимулират към спазване на екологичните норми. Досега са събрани едва една трета от тези пари, посочи тя.

Оланд пък прикани водещите държави да се ангажират доброволно със значителни съкращения на вредните емисии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!