Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Представителството на ЕК настоя да няма неправомерни инвалидни пенсии

Фото: БГНЕС

От Представителството на Европейската комисия в България настояват пенсионната реформа у нас да бъде доведена докрай, за да няма неправомерно получаване на инвалидни пенсии. От Представителството заявиха, че средствата за инвалидни пенсии са достатъчно, но има проблем с тяхното управление. 

Неправомерното ползване на инвалидни пенсии ощетява хората, които наистина имат нужда от тях, убедена е Аглика Цветанова от Представителството на Европейската комисия в България.

Подкрепяме правителството да има политическата воля да издържи на лобизъм, да издържи на всякакъв вид намеса и да осъществи обещаните реформи. Средства има. Проблемът е как те се управляват в България, заяви Цветанова.

Не по този начин мислят от Агенцията за хората с увреждания.

Очевидно дори Европейската комисия става жертва на някои градски легенди, които се разпространяват в България. Това е за многобройните инвалиди, които ги има, каза изпълнителният директор на Агенцията Минчо Коралски.

По статистика тази година хората са увреждания са нараснали с 50 хиляди, като същевременно са регистрирани нови 78 хиляди онкоболни, посочиха от Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения.

Смятате ли, че поне 50 хиляди от тях всъщност не са получили пенсия? Това говори ли, че увеличаването на инвалидните пенсии задължително говори за някаква злоупотреба, или просто здравословното състояние на българина е такова, посочиха от Асоциацията.

От Представителството на Европейската комисия у нас цитираха данни на Националния осигурителен институт, според които през 2014 г. от близо 100 хиляди нови пенсии 30 хиляди са за инвалидност поради общо заболяване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!